Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

duminică, 29 mai 2011

MOKU SHO KA de maestrul WANSHI SHOKAKU kusen al maestrului Mokusho Zeissler -- 8

Aceasta minte minunata straluceste
De puritate si raritate.
Ca fata lunii,
Ca un rau de stele,
Ca pinii acoperiti de zapada,
Ca norii ce imbratiseaza piscurile.

In poemele zen deseori natura este luata drept model pentru om, model de spirit liber, natural, obisnuit. Omul vrea mereu sa isi dezvolte un spirit special, de competitie. El uita de lucrul cel mai sinplu. El uita natura, sistemul cosmic.
De asemenea pe Cale nu e nimeni. Drumul originar e gol.
Insa pe Coasta de Azur este plin de lume. Saint-tropez este plin, Costa Brava la fel, dar pe vechiul drum nu-i decat muschi, roua si lumina lunii.
Sa revenim la mintea noastra originara, sa revenim la autentica noastra conditie normala. Ca pinii acoperiti de zapada, ca norii ce imbratiseaza piscurile. Zazenul realizeaza legamantul cel mai inalt al spiritului nostru, revenirea la origine, mersul pe Calea cea unica, pedrumul acoperit de muschi...Dupa zazen recitam legamintele de boddhisattva:

Fac legamant sa salvez toate fiintele
Fac legamant sa devin Buddha
Fac legamant sa dobandesc toate dharmele
Fac legamant sa stapanesc toate pasiunile.

Dar doar sa le reciti nu este suficient.
Sa gandesti: intr-o zi voi intelege totul, voi salva toate fiintele, voi stapani toate pasiunile, este aroganta umana. Zazenul sparge aceasta aroganta umana.
Asta inseamna a te intelege pe tine insuti.

Sensei spunea ca a se spovedi sau a se cai nu inseamna a se scuza. Atunci cand greseam el ne spunea: Nu va scuzati. Intelegeti!
Natura nu se scuza niciodata: Pardon am scufundat Titanicul...
Trei mii de morti si nici o scuza.
Taifunurile, valurile seismice nu se scuza niciodata. Trebuie sa mergem dincolo de aroganta umana. Hotul se scuza in fata sefului sau ca nua furat destul, soldatul ca n-a omorat suficient. Acestea sunt exemple extreme.
Kodo Sawaki vorbea despre naucirea de grup. Este acelasi lucru si in cea ce priveste organizatiile economice, patriotice, sportive, toate ISMELE...Orice cuvant este insuficient in fata absolutului.
Zazen inseamna a te tine drept in fata absolutului, fara pacat, fara greseala, inseamna a lasa lumina zazenului sa straluceasca asupra noastra.
De asemenea nimic nu este respins, abandonat.
Totul din noi practica zazen, zazenul merge alaturi de natura intreaga, alaturi de toate fiintele sensibile, ca pinii acoperiti de zapada, ca norii ce imbratiseaza piscurile.

Postat de catre Kaiso

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu