Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 13 mai 2011

Sekito Kisen (700-790)

Sekito Kisen, în chineză Shih t’ou, s-a născut în 700 şi a murit în 790. A fost discipolul lui Seigen care la rândul său a fost succesorul celui de-al şaselea patriarh, Eno.
Sekito a fost unul dintre maeştrii eminenţi ai liniei succesorale a Zenului Soto. Este autorul celebrului San Do Kai ce este recitat în fiecare zi în toate templele Zen japoneze. Zenul Soto consideră San Do Kai ca legea sa, codul său. Cel ce întelege cu adevărat San Do Kai înseamnă că a realizat deja starea de Buddha. Sekito a fost la originea a trei din cele cinci şcoli ale Zenului chinezesc. Prin discipolii săi, Yakusan şi mai apoi Ungan şi Tozan a dat naştere Zenului - Soto, care s-a perpetuat pâna în zilele noastre. Prin Tenno, Ryutan, Tokusan, Seppo şi Unmon a dat naştere şcolii Zen - Unmon. Printr-un discipol al lui Seppo, Gensha, a dat naştere şcolii Zen – Honen. Aceste două ramuri Zen au dispărut de-a lungul vremii.
În vremea lui Sekito Rinzai-ul şi Soto-ul erau deja separate. Eno avusese foarte mulţi discipoli dintre care cei mai importanţi au fost Seigen şi Nangaku. Nangaku a avut un discipol foarte puternic şi inteligent, pe Baso (numele său în traducere înseamnă bunicul calului), căruia îi plăceau foarte mult discuţiile. Baso a avut ca discipol pe Obaku ce a fost maestru Rinzai. Seigen n-a avut decât un singur succesor, pe Sekito (numele său înseamnă cap de piatră). El nu era prea inteligent, practica doar sampai şi zazen pe o stâncă, dar înţelegerea sa era veritabilă.
Postat de catre Kaiso

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu