Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 12 august 2011

MOKU SHO KA de maestrul WANSHI SHOKAKU kusen al maestrului Mokusho Zeissler -- 14

Subiect si obiect
Se influenteaza reciproc
Lumina si obscuritatea depind una de cealalta
Atunci cand actiunea lor reciproca este in armonie
Nu mai depind de minte sau cuvant.

La miezul noptii lumina adevarata,
Zorii intunecosi...

O sa comentez o predica a lui Fuyodokai.
Vorbea despre lumina si obscuritate, despre subiect si obiect, despre obiectiv si subiectiv.
In timpul zazenului spun mereu : Nici sanran (agitatie), nici kontin (somnolenta). Nici adormiti, nici prea treji. Nu doar o singura latura, de-o singura parte. De exemplu ratele fac acum un zgomot teribil. Unii rad. Este sanran. Altii cu siguranta nu au auzit nimic. Kontin.
Un medic cefacuse studii pe encefalogramele facute in timpul zazenului spunea: In timpul zazenului mintea este ca un radar. Bip, bip, inregistreaza totul. Dar ea nu este afectata.
Puteti  percepe totul in timpul zazenului: zgomotele, cantecul indepartat al pasarilor, zgomotul creionului pe hartie cand se iau note in zazen, dar totul trece.Nu creeaza karma, nu vi se imprima in constiinta. In viata de zi cu zi nu luam in seama lucrurile marunte, insa cand remarcam un lucru, acesta ne ramane in minte.
In timpul zazenului ne obisnuim celulele cu aceasta non-dependenta. Nu trebuie sa aruncam mintea sau litera. Nu aruncam subiectul sau obiectul, lumina sau intunericul. Doar a lasa sa treaca, sa treaca, sa treaca.
Doar in acest fel viata noastra poate deveni fericita. Fericita si libera.
Maestrul Taisen Deshimaru spunea: Putem astfel ajunge la ultima statie, la capat.
Maestrul Kodo Sawaki spunea: Viata noastra poate atinge punctul pe care ea in defintiv trebuie sa il atinga.










Un comentariu:

  1. Foarte frumos si revelator! Multi dintre noi cand pasim pe drumul meditatiei, pornim o adevarata cruciada impotriva mintii, a gandurilor, a ego-ului. Si in fapt, cine este cel care vrea sa apese pe butonul de OFF al mintii? Este tot un "Eu", este tot mintea. Si oricum, nu ar ramane nimeni acolo care sa raporteze daca mintea s-a oprit sau nu.

    "Nu trebuie sa aruncam mintea sau litera. Nu aruncam subiectul sau obiectul, lumina sau intunericul. Doar a lasa sa treaca, sa treaca, sa treaca."

    Cata intelepciune!
    Constiinta nu are nici o problema cu mintea. Ceea ce este, este, si se intampla oricum. In toat acest mister numit existenta, pana si rezistenta noastra la deschidere e acceptata...

    RăspundețiȘtergere