Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

joi, 29 decembrie 2011

MOKU SHO KA de maestrul WANSHI SHOKAKU kusen al maestrului Mokusho Zeissler -- 29

Atunci cand lumina tacuta
Atinge punctul ultim,
Eu perpetuez
Traditia originara a scolii mele.
Aceasta practica este numita
Iluminarea tacuta.
Ea penetreaza de la nivelul cel mai de jos
Pana la cel mai profund, mai inalt...

Transmisiunea originara a acestei scoli este transmisiunea zenului, a lui Buddha, a celor 28 de patriarhi indieni, a lui Boddhidharma, cel care a dus zenul in China, a celui de al saselea patriarh Eno, a lui Tozan, Fuyodokai, Wanshi, Nyojo, Dogen si a mestrului Taisen Deshimaru care a adus zenul in Europa.
In buddhism se pot distinge doua frome de invatatura. Doua forme de adevar. Invatatura provizorie si invatatura definitiva.
Invatatura provizorie este invatatura omeneasca. Invatatura definitiva este invatatura lui Buddha, a lui Dumnezeu, invatatura absoluta.
Asta imi aduce aminte de un vis. Se facea ca eram in timpul unui sesshin ca cel de acum in Gendronniere. Eram godo. Era o zi ca cea de azi. Si dintr-o data o veste nemaipomenita. Sensei Taisen Deshimaru nu e mort. E in Japonia de 6 ani pentru a se odihni. Si acum el va reveni. Deci mormantul, funeraliile, totul fusese fals. Invatatura godoului fusese doar o invatatura provizorie.
Toata lumea era multumita ca va auzi din nou invatatura definitiva. Daca Kodo Sawaki are fi revenit invatatura lui Sensei Taisen Deshimaru ar fi devenit provizorie. Daca Dogen ar fi revenit, daca Boddhidharma ar fi revenit...
Un celebru koan zen spune: Cine ar putea lua ceaiul cu Boddhidhrama?
Si mai mult, daca Buddha ar reveni toata invatatura acestei scoli, traditia ei , nu ar fi decat o invatatura provizorie.
Dar dupa ce murim nu mai revenim, poate in vise dar nu in realitate, iar sesshinul trebuie sa continuie.
Imaginea lui Sensei paleste, trasaturile se estompeaza, forma este uitata, numele sau este uitat. Zazenul trebuie sa continuie. Zazenul contiuna intim cu aceasta forma care a fost uitata, cu aceste nume care au fost uitate.
In momentul in care devenim intimi cu ceea ce a fost uitat, de mii de ani, de la inceputurile universului, lumina tacuta atinge punctul ultim, iar eu perpetuez traditia originara a scolii mele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu