Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 16 martie 2012

A ne aseza fără să aşteptăm nimic în schimb... -Maestrul Dokusho Villalba

Maestrul Kodo Sawaki obisnuia sa spuna: Vă previn ca zazenul nu vă ajută la nimic. Până nu veti practica un zazen care să nu vă ajute la nimic, zazenul vostru nu va fi un zazen real.
In mod paradoxal majoritatea celor care practicam cu regularitate zazen constatam meritle si beneficiile acestei practici. Cum putem intelege aceasta contradictie?
Zazen nu este o tehnica de meditatie. Nu in sensul unei metode de a atinge un obiectiv. In zazen metoda si obiectivul sunt noduri. Dacă încercăm sa folosim zazenul ca pe o tehnica, ca pe o metodă de a atinge un obiectiv (de exemplu pace interiora, serenitate, luciditate, autocontrol etc.) ne vom aseza cu nerăbdarea de a ne atinge obiectivele cat mai repede posibil, vom fi preocupaţi să ne perfectionăm tehnica, vom evalua în continuu ceea ce am obţinut şi ceea ce mai avem încă de obţinut, ne vom îmbătă cu rezultatele pozitive şi vom dispera în faţa celor negative...iar obiectivele iniţiale se vor indeparta din ce in ce mai mult.
Practica zazen nu trebuie efectuată într-un spirit utilitar. Calcularea a ceea ce am realizat şi ceea ce ne rămâne să obţinem nu-şi are rostul.
Zazen-ul in sine este un simplu act de iubire, adica, de abandonare si de daruire fata de faptul in sine de a ne aseya fară să asteptam nimic in schimb, fara dorinta de a obtine anumite rezultate si fara teama de esec. A ne aseza si a ne permite să simţim.  A ne aseza şi a lăsa viaţa pe care o reprezentăm să fie aşa cum e, asa cum ni se prezintă în experienta actuala.
Se obisnuieste ca atunci cand cineva prezintă un anumit tip de produs sau o anumita tehnica sa faca eforturi pentru a demonstra marile beneficii pe care utilizatorii le pot obtine folosind produsul sau tehinca respectiva. Si, desi zazenul este o practică ale cărei beneficii corporale, emotionale, mentale si spirituale sunt constatate zilnic de mii de oameni in intreaga lume, a o practica asteptand sa le obtii este calea sigura de a nu avea parte niciodata de ele. Pentru că zazen-ul nu este o simplă tehnic, ci o practica ce necesita o anume atitudine interioara : abandon total, daruire totala si neconditionata momentului prezent, fara a astepta sa obtii ceva. Această atitudine poate părea paradoxală şi ireală, în special în epoca noastră, în care îndeplinirea unor obiective este acel ceva care ne face să ne învârtim continuu în acelais cerc al dorinţei şi insatisfacţiei.
A ne aseza si atât, a lăsa spiritul să se unifice cu respiraţia şi mintea să se odihnească în adâncurile nonactivitatii, iată învăţătura pe care maestrii zen ne-au lasat-o moştenire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu