Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

miercuri, 25 aprilie 2012

Hishiryo ... - Maestrul Dokusho Villalba sec XX

Hishiryo este conştiinţa cosmică şi nu conştiinţa personală. Putem să o experimentăm în timpul practicii. În timpul zazenului ne gândim la neliniştile noastre, la viaţa cotidiană, la prietenii noştri, la vacanţe, la toate fenomenele care provin din memoria noastră, dar dacă ne concentrăm profund asupra poziţiei pe care o avem, asupra respiraţiei, putem să ne oprim gândurile, putem să uităm de toate şi să ne armonizăm cu gândirea cosmică. Subconştientul iese astfel la suprafaţă datorită acestui abandon. Gândurile se îndepărtează, se expandează şi ajung la conştiinţa universală. Putem ajunge până la capătul acestei conţtiinţe supreme, dar, pentru asta nu trebuie să folosim gândurile conştiinţei noastre. Iată arta esenţială a zazenului.

Maaestrul Dogen a scris:

Gândiţi fără a gândi.
Cum se gândeşte fără a gândi?
Gândind din profunzimile lipsei gândului.
Aceasta este dimensiunea cosmică, Hishiryo.

Simţurile conştiinţei noastre nu şi-o pot imagina. Categoriile nu o pot defini. Cuvântul nu o poate explica. Doar experienţa trăită.

Hishiryo este armonia viziunilor subiective si obiective, conştiinţa supremă, aflată dincolo de spaţiu şi timp, cea mai bună conştiinţă, cea globală, universală, aflată dincolo de toate fenomenele, dincolo de gând şi de lipsa gândului.

Abandonul eului este satori.
Vidul conţine totul.
O mână întinsă poate primi totul.
O sticlă goală poate fi umplută.

Zborul norilor albi nu tulbură cerul pur şi infinit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu