Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

marți, 24 aprilie 2012

Starea de spirit potrivită în timpul zazenului... -Maestrul Dokusho Villalba sec XX

Starea de spirit curge in mod natural din constientizarea pozitiei si a respiratiei.
În timpul zazenului cortexul se odihneste si curgerea constienta a gandurilor se opreste, in timp ce sangele se indreaptă spre straturile cele mai profunde ale creierului. Mai bine irigat, creierul se trezeşte dintr-un semisomn şi activitatea lui redă buna-dispozitie, calm si serenitate, apropiate de somnul profund, dar în stare de completa trezire. Sistemul nervos se relaxează, creierul primitiv intra in functiune. Suntem mai receptivi, atenti intr-un grad mai inalt, prin intermediul tuturor celulelor din corp. Gandim cu trupul, in mod natural, fara sa consumam energie.
Nu este vorba de a opri gandurile-ceea ce nu ar fi bine- ci a le lasa sa treaca precum norii pe cer, asemenea reflectarilor intr-o oglindă, fara sa ne opunem lor, fara sa ne legam de ele. In acest fel umbrele (starile negative, perturbatoare, traumele, problemele, neimplinirile, ambitiile, iluziile, obsesiile.....) trec si se risipesc. Si, treptat, odata ce imaginile din subconstient vor fi aparut si disparut, se ajunge la suconstientul profund, lipsit de ganduri, dincolo de orice gand, hishiryo, adevarata puritate.

Shiryo este gandul, constientul, mintea obisnuita. Fu Shiryo este lipsa gandului, inconstienta.
Hi shiryo este starea in care nici nu vrem sa avem ganduri, nici nu le reprimam fortat pentru a nu mai avea , in mod fortat, ganduri. Hy shiryo nu este inconstienta ci trezire. Hi shiryo este gandul absolut, dincolo de gand si de lipsa acestuia. Dincolo de dualitati, de opozitii, de contrarii. Dincolo de toate problemele constiintei personale. Este natura noastra originara, natura de Buddha sau starea de trezie, mintea universala numita de unii supraconstiinta, noi in zen ii spunem doar mintea treaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu