Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

luni, 18 iunie 2012

Zen si psihosomatica... - Maestrul Dokusho Villalba

Zen nu reprezinta un tip de cunoasterepe caresa il adaugam altora, si cu atat mai putin un subiect pentru speculatii intelectuale sau discutii.
Este o experienta personala, cea mai intima dintre toate, ceea ce nimeni nu poate face pentru noi.
Estesuficient sa practicam zazen, adica sa ne asezam in postura adecvata, cu coloana vertebrala dreapta, pe o perna rotunda si groasa, complet nemiscati si intr-un loc linistit. Respirma incet, profund si lasam spiritul agitat sa se linisteasca si sa se limpezeasca.
Vom simti repede beneficiile ale acestei posturi: grijile cotidiene nu ne mai nelinistesc, se indeparteaza si in final apar caceea ce sunt : Valuri mici si lipsite de importanta, care ocupa partea superficiala a personalitatii noastre.
Treptat , nelinistea se tranforma in siguranta, tulburarea nesfarsita intr-o stare de calm necunoscuta pana atunci, care este primul semnalal unei serenitati profunde.
Incepe sa se manifeste o senzatie de calm, de echilibru recuperat.
Este un lucru carese intampla cu adevarat si pe carel-au confirmat medicii de la Universitatea din Tokyo, din Europa si din America, cei care au examinat efectele fiziologice ale zazenului pe practicantii aflati in meditatie.
Controlul respiratiei calmeaza ritmul inimii, regleaza circulatia, face ca tensiunea nervoasa sa se diminueze.
Expiratia profunda din zazen elimina din plamani reziduurile de gaz carbonic, acumulate, care produc stari de nervozitate si neliniste.
Nivelul de acid lactic din sange, factor al agresivitatii, scade simtitor, in timpce intinderea coloanei vertebrale elibereaza contractiile nervoase.
In final, si mai presus de orice, functionarea creierului se modifica mult, pentru ca activitatea vaselor superficiale este preluatade vasele profunde.
Undele alfa apar imediat, ceea ce determina o stare de constientizare foarte diferita fata de cea din viata cotidiana, practicantul este din ce in ce mai relaxat si constient, mai sensibil si mai treaz.
Dar, trebuie sa precizam ca nu este in nici un caz vorba despre o stare modificata , ci dimpotriva este vorba de o intoarcere la conditiile naturale si normale ale functionarii fizico-psihice ale omului.
Persoanele carepractica zazen cu regularitate au in acestfel senzatia de recuperare a propriei persoane, simt ca se reintalnesc dincolo de crispari, de distorsiuni, in starea originala, naturala, in care ar trebui sa se afle toate fiintele umane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu