Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 31 august 2012

Zen si astele marţiale.... - Maestrul Dokusho Villalba

De la inceputul istoriei sale fiinta umana si-a manifestat dorinta de a se depasi din punct de vedere al fortei si al intelepciunii, aspirand sa ajungă la forţa supremă si la cel mai înalt grad de înţelepciune.
Dar cum poti ajunge sa fii puternic şi intelept in acelasi timp?
Zenul a predat intotdeauna cele doua cai intr-una singura: dezvoltare si a fortei si a intelepciunii.
Ambele sunt necesare si interdependente.
Dezvoltand doar forta ajungem la abrutizare, competitie si orgoliu.
Multe probleme si dificultati provin din aceasta atitudine unilaterala.
Pe de alta parte, intelepciunea fara forta este ineficienta si nu poate sa ne transforme, nici sa actioneze asupra lumii.
Prin artle martiale traditionale se dezvolta forta necesara si , in acelasi timp, intelepciunea necesara pentru a controla si indrepta forta spre o dimensiune superioara. Aceasta dimensiune nu poate fi alta decat cunoasterea de sine, cunoasterea propriului corp si spirit, a deveni intim cu tine insuti.
Artele martiale moderne sunt, in general, foarte indepartate de spiritul lor initial. Astazi au devenit un tip de sport, o competitie, iar practicantii lor sunt departe de spiritul si idealul Bushido - calea razboinicului autentic.
Cand invatatura zen si spiritul Bushido au ajuns in Japonia tara era implicata in lupte sangeroase continue intre diferite clanuri si fiefuri. Treptat zenul si spiritul artelor martiale chineze au reusit sa opreasca sabia si sa o transforme intr-un suport pentru meditatie si introspectie. Asa s-a nascut kendo, scrima japoneza. Cat despre arc si sageata, tinta lor nu a mai fost inima inamicului, adevarata tinta devenind de atunci propriul spirit iluzoriu si limitat de conceptiile restranse ale personalitatii noastre. Asa s-a nascut kyudo, cale atragerii cu arcul.
Intimitatea permite controlarea corpului si a spiritului si ne face sa depasim personalitatea restransa, eul, impulsurile sale si dorinta de a cuceri si de a-i invinge pe ceilalti.
Oricat de contradictoriu ar parea, secretul kendo , calea sabiei, este sa nu scoti niciodata sabia din teaca, adica sa iti dezvolti o forta si o intelepciune spirituala  capabile sa intuiasca inainte posibilitatea de a lupta si a evita ca ea sa devina reala.
Esenta artelor martiale ca si a zenului este: sa nu lupti, ci sa trezesti trunchiul comun care ne uneste cu toate formele de existenta din univers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu